Het ziekenhuisdieet volgen is ongezond

Een van de meest bekende crash diëten is het ziekenhuisdieet. Het ziekenhuisdieet is oorspronkelijk bedacht voor patiënten met overgewicht die voor een risicovolle operatie staan. Om de kans op complicaties te verminderen, dienen zij in korte tijd veel gewicht te verliezen. Daarom kent het dieet een zeer streng regime, waarbij men in 5 dagen zeer weinig calorieën inneemt. Op deze manier is het mogelijk om in 5 dagen 5 kilo af te vallen. Hoewel dit aanlokkelijk klinkt, is het een zeer ongezonde methode van afvallen. En daarnaast zul je na het dieet vliegensvlug weer op je oude gewicht zitten..zo niet daarboven. In dit artikel leggen we je dan ook uit waarom je het ziekenhuisdieet beter niet kunt volgen.

Wat houdt het ziekenhuisdieet in?

Zoals gezegd is het ziekenhuisdieet een zeer streng dieet van 5 dagen, waarbij je dagelijks minder dan 1000 kcal per dag inneemt. Indachtig de gemiddelde energiebehoefte van een man (2500 kcal) en een vrouw (2000 kcal), betekent dit dat er een negatieve energiebalans wordt gecreëerd. Tijdens het ziekenhuisdieet eet je 3 caloriearme maaltijden per dag. Meer niet. De maaltijden bestaan bijvoorbeeld uit een sneetje brood, een geroosterde boterham en een stuk fruit. Een enkele keer kun je hier bijvoorbeeld een ei aan toevoegen. Water en koffie/thee zonder melk en suiker mag je onbeperkt drinken.

Waarom is het ziekenhuisdieet ongezond?

Helaas is het volgen van het ziekenhuisdieet geen gezonde manier van afvallen. Dit heeft een aantal redenen. Allereerst resulteert het ziekenhuisdieet onherroepelijk in het jojo-effect. Het jojo-effect houdt in dat je na het dieet snel weer aankomt in gewicht. Er bestaat een grote kans dat je zelfs dikker zal worden dan je voor het dieet was. Dit werkt als volgt: door de drastische manier van afvallen gaat je lichaam in een ‘energiezuinige modus’. Na het dieet blijft die modus nog een tijdje behouden, waardoor alles wat je extra eet direct wordt opgeslagen als vet.

Een andere ongezonde bijkomstigheid is de afbraak van spiermassa. Tijdens het superstrenge dieet zal je lichaam niet alleen energie genereren door je vetmassa aan te spreken, maar ook je spieren. Je spieren worden als het ware ‘opgevreten’. Ook dit is ongezond aangezien je spieren belangrijk zijn voor je stofwisseling. Hoe meer spieren je hebt, des te beter zul je energie uit voeding kunnen verbranden. Na het dieet zul je dus juist meer moeite hebben om op gewicht te blijven, laat staan afvallen.

En dan zijn er nog meer nadelen..het ziekenhuisdieet biedt onvoldoende vitaminen en mineralen, die belangrijk zijn voor je lichaam. Zeker wanneer je het ziekenhuisdieet vaker gaat volgen, bestaat er een grote kans op tekorten aan belangrijke voedingsstoffen. Daarnaast voel je je tijdens het dieet moe en futloos, simpelweg omdat je geen energie hebt. Lekker gezond sporten zal dan ook lastig worden tijdens het dieet.

Conclusie

Het ziekenhuisdieet is een ongezonde manier om af te vallen. Beter kies je voor een dieet dat meer uitgebalanceerd is, met voldoende vitaminen en mineralen. Ook is de geleidelijke weg de betere weg. Daarmee voorkom je het jojo-effect en is de kans veel groter dat de kilo’s die je bent kwijtgeraakt ook niet meer terugkomen.