Werken aan een oplossing voor diabetes type 2

In Nederland komen er steeds meer mensen bij die lijden aan diabetes type 2, voorheen ook wel suikerziekte en ouderdomsdiabetes genoemd. Opvallend is dat de mensen bij wie diabetes type 2 gediagnostiseerd wordt steeds jonger zijn.

Onze maatschappij is er kennelijk op ingericht dat we sneller naar overbodige suikers grijpen, waardoor onze lever geen insuline meer aan kan maken. Over wat diabetes type 2 precies inhoudt staat op Dieetkompas een mooi artikel te lezen.

Momenteel wordt, door onder meer het Diabetesfonds, hard gewerkt aan een oplossing. Er wordt veel onderzoek gedaan.

Hoever zijn we nu en wat wil het Diabetesfonds bereiken? Je leest het in dit artikel.

Doel van het Diabetesfonds

Het Diabetesfonds probeert te achterhalen wat er precies fout is gegaan bij mensen die diabetes type 2 hebben. Hoewel het ziekteverloop heel duidelijk is en ook de oorzaken vrij voor de hand liggend zijn, gaat het bij sommige mensen niet mis en bij andere wel. Diabetes type 2 is nog altijd een enorm complexe ziekte. Het doel van het Diabetesfonds is om meer zicht te krijgen op wat diabetes type 2 is en hoe het voorkomen of misschien zelfs genezen kan worden.

Wat weten we over diabetes type 2?

De gevolgen en impact van diabetes type 2 worden door veel mensen onderschat. Er is niet voor niets veel onderzoek naar. Zo vraagt het Diabetesfonds zich af hoe het komt dat ons lichaam ongevoelig kan worden voor insuline. Het antwoord op die vraag zou weer kunnen leiden tot een route naar genezing.

In Nederland is veel onderzoek gedaan naar diabetes type 2. Dat heeft dan ook veel antwoorden en feiten opgeleverd. De belangrijkste feiten en kennis over diabetes type 2 zijn de volgende:

  • Omstreeks 2000 ontdekten onderzoekers dat er veel mensen zijn die diabetes type 2 hebben zonder het te weten. Zij kunnen onnodige schade oplopen aan onder meer hun bloedvaten, hart en ogen. Om mensen bewuster te laten worden is er meer aandacht voor de ziekte.
  • Overgewicht zorgt voor ontstekingsstoffen. Daardoor raakt het vetweefsel van dikke mensen langdurig ontstoken. Deze ontsteking kan leiden tot diabetes type 2.
  • Aangezien het aantal mensen met overgewicht toeneemt is het niet vreemd dat ook het aantal gevallen van diabetes type 2 toeneemt.
  • Ons afweersysteem speelt een belangrijke rol bij diabetes type 2. Onderzoekers ontdekten dat NKT cellen het lichaam gezond houden. Wanneer mensen dikker worden verdwijnen die cellen. Het lichaam wordt dus steeds vatbaarder voor diabetes.
  • Bloedvaten en hart zijn gezonder te houden door beweging. Want beweging verbetert de bloedsuikerspiegel en de vethuishouding in het bloed, de spieren en de lever. Mensen die veel bewegen hebben een lever die beter werkt en minder vet vasthoudt.

Leven met diabetes type 2

Toekomst

Diabetes type 2 levert nog altijd veel vragen op. In de toekomst wil het Diabetesfonds nog meer antwoorden kunnen geven en beter begrijpen wat er allemaal in het lichaam gebeurt in de aanloop naar diabetes type 2 en tijdens diabetes. Zo wil het Diabetesfonds achterhalen of er een manier os om het lichaam weer beter te laten reageren op insuline. Ook wordt er gezocht naar (liefst natuurlijke) manieren om de bloedsuiker te verlagen.

Een aantal gegevens worden momenteel al bekeken. Zoals:

  • Bij diabetes type 2 is je lichaam ongevoelig voor insuline. Dat komt doordat de mitochondriën niet meer goed werken. Het Diabetesfonds zoekt uit hoe dat precies werkt en of deze moleculen wellicht bij te sturen zijn. Op die manier zou de bloedsuikerspiegel beter in balans gebracht kunnen worden.
  • In ons lichaam zijn wit en bruin vet aanwezig. Bruin vet verbrandt suikers en vetten en is dus nuttig. De onderzoekers zijn bezig om te bekijken hoe bruinvet actiever kan worden ingezet als behandeling voor mensen die diabetes type 2 hebben.
  • Er wordt uitgekeken naar een mogelijk nieuwe behandeling via galzouten. Galzouten worden in de lever gemaakt. Ze stimuleren de hormonen in de darmen. Daardoor zakt de bloedsuiker na een maaltijd. Spieren en vetweefsel reageren nadien ook beter op insuline.
  • Tot slot wordt gekeken naar de stof resveratrol. Resveratrol komt voor in pinda’s en rode wijn en lijkt een gunstig effect te hebben op de bloedsuikerspiegel. Misschien verkleint het nuttigen van resveratrol de kans op diabetes type 2 en helpt het het lichaam weer goed op insuline uit de lever te reageren?

In theorie is er dus al veel nagedacht over hoe diabetes type 2 te keren valt. Maar in de praktijk moet er nog heel veel onderzoek plaatsvinden. Het Diabetesfonds is vastbesloten daar werk van te maken.

Onderzoeken hebben zeker zin. Ze leveren antwoorden op. Ook als het betekent dat iets niet werkt, is dat een antwoord.

Het Diabetesfonds is continu op zoek naar donaties voor meer onderzoek. Steun jij het onderzoek van het Diabetesfonds of wil je je aanmelden als proefpersoon? Je helpt er niet alleen jezelf mee, maar ook veel andere mensen.

Op de website van het Diabetesfonds vind je meer informatie.